wat is asml voor een bedrijf

wat is asml voor een bedrijf

ASML is een toonaangevend bedrijf in de wereldwijde chipfabricage-industrie. Met hun geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen spelen ze een cruciale rol in het mogelijk maken van de digitale revolutie. In dit artikel duiken we dieper in op het bedrijfsprofiel van ASML, hun geschiedenis, producten, technologieën, missie en visie. Daarnaast bekijken we ook de vacatures bij ASML en houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over dit fascinerende bedrijf. Maar laten we eerst eens kijken naar wat ASML precies voor een bedrijf is.

ASML, voluit ASML Holding N.V., werd opgericht in 1984 en heeft het hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland. Het bedrijf heeft een wereldwijde aanwezigheid en is actief in meer dan 60 landen. Met meer dan 28.000 werknemers is ASML een van de grootste spelers in de chipindustrie. Ze leveren essentiële apparatuur voor de productie van microchips, die worden gebruikt in diverse elektronische producten zoals smartphones, computers, medische apparatuur en auto’s.

ASML richt zich voornamelijk op het ontwikkelen en produceren van geavanceerde lithografiemachines. Deze machines spelen een cruciale rol bij het maken van microchips met steeds kleinere structuren en hogere precisie. ASML staat bekend om hun innovatieve technologieën, waaronder extreme ultraviolet (EUV) lithografie, waarmee ultradunne lagen van materialen op een siliciumwafer kunnen worden aangebracht.

De missie van ASML is om klanten in staat te stellen om steeds krachtigere microchips te produceren tegen lagere kosten, met een hogere productie-efficiëntie en een kleinere ecologische voetafdruk. Ze streven naar continue verbetering en innovatie om de grenzen van de chipfabricage te verleggen.

ASML hecht ook veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Ze streven naar het verminderen van hun CO2-uitstoot, het minimaliseren van afval en het bevorderen van een veilige en inclusieve werkomgeving. Daarnaast investeert ASML ook in educatie en technologieontwikkeling om de talenten van de toekomst te inspireren en te ontwikkelen.

In het volgende gedeelte van dit artikel kijken we verder naar het bedrijfsprofiel van ASML en bespreken we hun geschiedenis in meer detail.

ASML bedrijfsprofiel

Welkom bij het gedetailleerde bedrijfsprofiel van ASML. In deze sectie zullen we je alles vertellen over de oprichting, grootte, hoofdkantoor en wereldwijde aanwezigheid van ASML. Daarnaast zullen we ook de kernactiviteiten van ASML bespreken en inzicht geven in de belangrijkste markten waarin ze actief zijn.

ASML, opgericht in 1984, is een Nederlands hightechbedrijf dat zich specialiseert in de productie van geavanceerde lithografiemachines voor de chipindustrie. Met het hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland, heeft ASML wereldwijd meer dan 30.000 werknemers in dienst.

De kernactiviteiten van ASML liggen in de ontwikkeling, productie en verkoop van lithografiemachines die cruciaal zijn voor de productie van geavanceerde chips. Dankzij hun innovatieve technologieën voor lithografie stelt ASML chipfabrikanten in staat om steeds kleinere, krachtigere en energiezuinigere chips te produceren.

Enkele belangrijke feiten over ASML:

 • ASML is de grootste leverancier van lithografiemachines in de wereld en heeft een marktaandeel van ongeveer 85%. Dit bevestigt hun positie als marktleider in de chipfabricage-industrie.
 • Hun klantenbestand bestaat uit enkele van de meest vooraanstaande chipfabrikanten ter wereld, waaronder Intel, Samsung en TSMC.
 • ASML heeft een sterke wereldwijde aanwezigheid met productielocaties en kantoren in landen als Nederland, de Verenigde Staten, China, Japan en Zuid-Korea.

ASML’s toewijding aan innovatie en technologisch leiderschap heeft hen in staat gesteld om de snelle ontwikkelingen in de chipindustrie bij te kunnen houden en voortdurend nieuwe grenzen te verleggen. Ze blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling om de volgende generatie lithografiemachines te ontwikkelen en zo de chipindustrie te blijven stimuleren.

Met een sterke focus op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt ASML ook een actieve rol in het bevorderen van een duurzame toekomst. Ze streven ernaar om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en zetten zich in voor het creëren van een veilige en inclusieve werkomgeving.

Met een indrukwekkende staat van dienst, een sterke wereldwijde aanwezigheid en een voortdurende focus op innovatie, blijft ASML een toonaangevende speler in de chipfabricage-industrie. In de volgende sectie gaan we dieper in op de geschiedenis van ASML en de belangrijkste mijlpalen in hun succesverhaal.

ASML geschiedenis

Welkom bij het derde deel van ons artikel over ASML! In dit gedeelte duiken we in de rijke geschiedenis van ASML en kijken we naar de belangrijke mijlpalen en gebeurtenissen die hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf tot de wereldleider in chipfabricage die het vandaag de dag is.

Sinds de oprichting in 1984 heeft ASML een indrukwekkende reis afgelegd. Het begon als een joint venture tussen Philips en Advanced Semiconductor Materials International (ASMI), met als doel geavanceerde lithografiesystemen te ontwikkelen voor de productie van computerchips. In de beginjaren richtte ASML zich voornamelijk op het ontwikkelen van machines voor het belichten van chips met ultraviolette straling.

De eerste grote doorbraak kwam in de jaren negentig, toen ASML de eerste machine introduceerde die gebruikmaakte van excitatielichtbronnen met Quecksilber-Cadmium-Telluride (HgCdTe) sensoren. Deze technologische vooruitgang zorgde voor grotere precisie en efficiëntie bij het belichten van chips.

“We zijn er trots op dat we gedurende onze hele geschiedenis voorop hebben gelopen in technologische innovaties, waardoor we onze klanten in staat stellen om steeds kleinere, krachtigere en energiezuinigere chips te produceren.”

Sindsdien heeft ASML voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling om hun lithografiesystemen verder te verbeteren en aan te passen aan de snel evoluerende behoeften van de chipindustrie. Dit heeft geleid tot innovatieve doorbraken zoals meervoudige belichtingstechnologie en extreme ultraviolette (EUV) lithografie, waardoor de productie van chips met steeds kleinere structuren mogelijk wordt.

 • 1984 – Oprichting van ASML als joint venture tussen Philips en ASMI
 • Jaren 90 – Introductie van machines met excitatielichtbronnen met HgCdTe-sensoren
 • Meervoudige belichtingstechnologie en EUV-lithografie voor het produceren van steeds kleinere structuren

Deze technologische doorbraken hebben ASML gepositioneerd als de marktleider in chipfabricage, met een wereldwijde klantenkring die bestaat uit toonaangevende chipproducenten. ASML blijft streven naar innovatie en blijft nauw samenwerken met klanten om de volgende generatie chipproductie mogelijk te maken.

Volgende in dit artikel, we zullen kijken naar de uitgebreide reeks producten die ASML aanbiedt en hoe ze zich blijven richten op het creëren van waarde voor hun klanten. Maar voordat we dat doen, laten we eens een kijkje nemen in de indrukwekkende ontwikkelingen in de productlijn van ASML met een visuele illustratie:

Ga door naar het volgende deel van ons artikel om meer te weten te komen over de ASML producten!

ASML producten

ASML biedt een breed scala aan geavanceerde producten en diensten aan die essentieel zijn voor de chipfabricage-industrie. Met hun innovatieve technologieën en oplossingen blijft ASML een pionier in de branche. Hieronder een overzicht van enkele hoogtepunten:

Lithografiesystemen

Een van de kernproducten van ASML zijn de lithografiesystemen, waarmee zeer gedetailleerde patronen op siliciumwafers kunnen worden geprint. Deze systemen maken gebruik van geavanceerde optische technologieën om de grenzen van de chipfabricage te verleggen.

Extreme Ultraviolet (EUV) Technologie

ASML staat bekend om hun baanbrekende EUV-technologie, waarmee nog kleinere structuren op chips kunnen worden geproduceerd. Deze technologie maakt gebruik van extreem kortgolvige straling om een ongekende precisie en efficiëntie te bereiken.

Optische Metrologie

Om de nauwkeurigheid en kwaliteit van de chipfabricage te waarborgen, biedt ASML geavanceerde optische meetinstrumenten aan. Deze instrumenten kunnen de eigenschappen van de geproduceerde chips in detail analyseren, waardoor eventuele afwijkingen tijdig kunnen worden opgespoord.

ASML producten

“Bij ASML streven we voortdurend naar productinnovatie en technologische vooruitgang, om zo onze klanten de meest geavanceerde oplossingen te bieden voor chipfabricage.”– ASML Productmanager

Naast deze belangrijkste productlijnen werkt ASML ook aan andere technologieën en diensten die de efficiëntie, snelheid en kwaliteit van chipfabricage verbeteren. Ze richten zich op continue verbetering en investeren uitgebreid in research en development om de grenzen van de technologie te verleggen.

Met hun toonaangevende producten blijft ASML een hoofdrolspeler in de wereldwijde chipindustrie en zetten ze zich in om waarde en innovatie te leveren aan hun klanten.

ASML vacatures

Ben je op zoek naar een uitdagende carrière in de chipfabricage-industrie? Bij ASML zijn er verschillende vacatures beschikbaar voor getalenteerde professionals zoals jij.

ASML biedt een breed scala aan functies en carrièremogelijkheden binnen het bedrijf. Of je nu een ervaren techneut bent, een passie hebt voor softwareontwikkeling, of geïnteresseerd bent in projectmanagement, er is een rol voor jou bij ASML.

Als je bij ASML werkt, krijg je de kans om deel uit te maken van een toonaangevend technologiebedrijf dat de wereldwijde chipindustrie vormgeeft. Je zult werken met geavanceerde technologieën en innovatieve oplossingen die de grenzen van wat mogelijk is verleggen.

Wat biedt ASML?

 • Een competitief salaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
 • Veel mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei.
 • Een internationale werkomgeving met collega’s van over de hele wereld.
 • Projecten van wereldklasse en een breed scala aan spannende uitdagingen.

Bij ASML streven ze ernaar om een inclusieve en diverse werkomgeving te creëren, waar iedereen wordt aangemoedigd om hun unieke talenten en perspectieven bij te dragen. Ze geloven in teamwork, samenwerking en het delen van kennis.

Als je geïnteresseerd bent in een carrière bij ASML, raden we je aan om regelmatig hun vacaturepagina te bekijken. Hier vind je actuele vacatures en informatie over het sollicitatieproces.

Wacht niet langer en ontdek de mogelijkheden die ASML te bieden heeft. Sluit je aan bij een innovatieve organisatie die de toekomst van de chipfabricage vormgeeft.

ASML nieuws

Blijf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen en opmerkelijk nieuws bij ASML. We brengen je graag op de hoogte van de nieuwste productlanceringen, interessante partnerschappen, overnames en andere belangrijke gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op het bedrijf.

“We zijn verheugd om aan te kondigen dat ASML een strategische samenwerking is aangegaan met een toonaangevende chipfabrikant. Deze samenwerking zal ons helpen om nieuwe technologieën sneller op de markt te brengen en onze positie in de industrie te versterken.” – CEO van ASML

ASML blijft zich constant ontwikkelen en innoveren, en we zullen je op de hoogte houden van belangrijke updates en doorbraken in de chipfabricage-industrie. Blijf op de hoogte van het laatste ASML nieuws om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen en innovaties.

 • Nieuwe productlanceringen
 • Belangrijke partnerschappen
 • Overnames en fusies
 • Industrienieuws en trends

Volg onze nieuwssectie regelmatig om te profiteren van waardevolle inzichten en informatie over de laatste ontwikkelingen bij ASML.

ASML marktleider

Binnen de chipfabricage-industrie wordt ASML erkend als marktleider. Het bedrijf heeft met succes een sterke positie verworven in de markt en geniet wereldwijd faam om zijn innovatieve benadering en geavanceerde technologieën.

Met robuuste concurrentiestrategieën heeft ASML zich kunnen onderscheiden van andere spelers in de industrie. Het bedrijf investeert voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om voorop te blijven lopen en de nieuwste technologische oplossingen te bieden voor chipfabricage.

ASML’s marktleiderschap is niet alleen gebaseerd op technologische superioriteit, maar ook op hun vermogen om klantgerichte oplossingen te leveren. Ze begrijpen de behoeften en uitdagingen van de markt en werken nauw samen met hun klanten om aan die behoeften te voldoen.

Het marktaandeel van ASML is indrukwekkend en laat zien dat ze een dominante speler zijn binnen de sector. Door het bieden van betrouwbare, hoogwaardige producten en diensten, heeft het bedrijf het vertrouwen gewonnen van gerenommeerde chipfabrikanten over de hele wereld.

Het innovatieve karakter van ASML heeft bijgedragen aan hun succes en reputatie als marktleider. Ze hebben een cultuur van voortdurende verbetering en streven ernaar om de grenzen van de chipfabricage-industrie te verleggen.

Als marktleider blijft ASML de concurrentie voor en blijven ze streven naar groei en innovatie. Ze blijven ambitieus in hun streven naar technologische doorbraken en het creëren van nieuwe kansen in de chipfabricage-industrie.

Door hun positie als marktleider speelt ASML een cruciale rol in de vooruitgang van de chipfabricage-industrie en draagt bij aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën die ons dagelijks leven beïnvloeden.

ASML technologie

ASML maakt gebruik van geavanceerde technologieën om chips te fabriceren. Een van de belangrijkste technologieën die ASML gebruikt, is lithografie. Lithografie is een methode om zeer kleine structuren op een chip te creëren door middel van belichting en etsen processen. Met behulp van zeer nauwkeurige belichtingsmachines kan ASML de complexe patronen op de chip printen. Dit draagt bij aan het verbeteren van de productie-efficiëntie en de kwaliteit van de chips.

Een andere technologie die ASML toepast, zijn wafersteppers. Wafersteppers worden gebruikt om de belichte patronen op de chip over te brengen naar een siliciumwafer. Hierdoor kunnen meerdere identieke chips tegelijkertijd worden geproduceerd. Dankzij de nauwkeurigheid en snelheid van de wafersteppers kan ASML efficiënt werken en grote hoeveelheden chips produceren.

Naast lithografie en wafersteppers blijft ASML voortdurend innoveren om te voldoen aan de steeds veranderende eisen van de chipindustrie. Ze investeren in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën om de prestaties van chips verder te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te bieden voor toekomstige toepassingen.

“ASML’s geavanceerde technologieën spelen een cruciale rol in de wereldwijde chipfabricage-industrie. De precisie en efficiëntie van hun lithografie- en wafersteppertechnologieën stellen hen in staat om hoogwaardige chips te produceren die voldoen aan de vraag van de markt.”

Met ASML’s voortdurende focus op technologische innovatie blijven ze een belangrijke speler in de chipfabricage-industrie. Hun geavanceerde technologieën dragen bij aan de verdere groei en vooruitgang van de elektronica- en techsector.

ASML missie en visie

De missie van ASML is om innovatieve technologieën te ontwikkelen die de wereldwijde chipindustrie transformeren. Ze streven ernaar om klanten wereldwijd te voorzien van geavanceerde lithografiesystemen die de grenzen van wat mogelijk is in de chipproductie verleggen.

“We staan voor het leveren van de meest geavanceerde technologieën die de complexiteit van de chipproductie kunnen overwinnen en onze klanten kunnen ondersteunen bij het creëren van de volgende generatie elektronica.”

Bij ASML zijn ze toegewijd aan het behalen van langetermijndoelen die zijn gebaseerd op de volgende kernwaarden:

 1. Innovatie: ASML zet zich in voor voortdurende innovatie en het ontwikkelen van baanbrekende oplossingen die de chipindustrie naar nieuwe hoogten brengen.
 2. Integriteit: Ze handelen altijd eerlijk, ethisch en met transparantie in alle aspecten van hun activiteiten.
 3. Samenwerking: ASML gelooft in de kracht van samenwerking en werkt samen met hun klanten, partners en medewerkers om gezamenlijk succes te behalen.
 4. Duurzaamheid: Het bedrijf is toegewijd aan duurzaamheid en streeft ernaar om de impact op het milieu te minimaliseren door middel van energie-efficiëntie en verantwoorde productiepraktijken.

ASML’s visie is om de toonaangevende leverancier van lithografie-oplossingen te zijn en de chipindustrie te blijven leiden met innovatieve technologieën en uitzonderlijke prestaties. Ze willen een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij door bij te dragen aan de ontwikkeling van geavanceerde elektronica die het leven van mensen verbetert.

Met een sterke focus op hun missie en visie blijft ASML de grenzen verleggen van wat mogelijk is in de chipfabrikage en positioneert het zichzelf als een pionier in de industrie.

ASML en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Bij ASML is maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijk aspect van hun bedrijfsvoering. Ze streven ernaar om duurzaamheid, diversiteit en sociale betrokkenheid te bevorderen, niet alleen binnen hun organisatie, maar ook in de bredere gemeenschap.

Een van de belangrijkste initiatieven van ASML is hun streven naar duurzaamheid. Ze zijn toegewijd aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het bevorderen van een circulaire economie. ASML investeert in innovatieve oplossingen om energie-efficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Ze streven ernaar om hun productieprocessen en supply chain te optimaliseren, zodat ze zo min mogelijk negatieve impact hebben op het milieu.

ASML erkent ook het belang van diversiteit en inclusie in hun organisatie. Ze streven ernaar om een inclusieve werkomgeving te creëren waarin alle werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen, ongeacht hun achtergrond. Ze bevorderen gelijke kansen en streven naar een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen op alle niveaus binnen het bedrijf. ASML biedt ook programma’s en middelen aan om diversiteit te bevorderen en vooroordelen te verminderen.

“Bij ASML geloven we dat maatschappelijke verantwoordelijkheid cruciaal is voor ons succes op lange termijn. We zijn vastbesloten om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld om ons heen door duurzaam te opereren en een inclusieve en diverse cultuur te bevorderen.”

Naast duurzaamheid en diversiteit is sociale betrokkenheid ook een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur van ASML. Ze moedigen hun werknemers aan om vrijwilligerswerk te doen en actief deel te nemen aan gemeenschapsinitiatieven. ASML ondersteunt ook verschillende liefdadigheidsorganisaties en projecten die gericht zijn op educatie, gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid.

Als marktleider in de chipfabricage-industrie begrijpt ASML dat ze een grote impact hebben op de samenleving en het milieu. Daarom blijven ze zich inzetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en streven ze voortdurend naar verbetering en innovatie op dit gebied.

ASML maatschappelijk verantwoord ondernemen

Samenvatting:

 • ASML streeft naar duurzaamheid en investeert in energie-efficiëntie en CO2-reductie.
 • Ze bevorderen diversiteit en inclusie in hun organisatie en streven naar een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen.
 • ASML moedigt sociale betrokkenheid aan, zowel intern als extern, door vrijwilligerswerk en ondersteuning van liefdadigheidsorganisaties.

ASML toekomstperspectief

In dit laatste gedeelte werpen we een blik op de toekomst van ASML. Als marktleider in de chipfabricage-industrie staat ASML voor verschillende uitdagingen en kansen. De vraag naar geavanceerde chips groeit gestaag, gedreven door de opkomst van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, 5G en het Internet of Things. ASML speelt een cruciale rol in het mogelijk maken van deze technologieën door geavanceerde lithografie-oplossingen te bieden.

Om aan de steeds veranderende behoeften van de chipindustrie te blijven voldoen, blijft ASML zich constant innoveren. Het bedrijf investeert zwaar in onderzoek en ontwikkeling om nieuwe technologieën en processen te ontwikkelen. ASML streeft ernaar om steeds krachtigere en efficiëntere lithografie-apparatuur te leveren, waardoor de productie van chips op nano-niveau mogelijk wordt.

Daarnaast ziet ASML ook kansen in samenwerking met andere bedrijven en organisaties. Door nauw samen te werken met chipfabrikanten en onderzoeksinstituten over de hele wereld, kan ASML de grenzen verleggen van wat er mogelijk is in de chipfabricage. Het bedrijf blijft streven naar verbeterde prestaties, hogere productiesnelheid en lagere kosten om zo een voorsprong te behouden in de markt.

FAQ

Wat is ASML voor een bedrijf?

ASML is een toonaangevend bedrijf in de wereldwijde chipfabricage-industrie. Ze ontwikkelen en produceren geavanceerde lithografiemachines die essentieel zijn voor het fabriceren van computerchips.

Wat is het bedrijfsprofiel van ASML?

ASML is opgericht in 1984 en heeft zijn hoofdkantoor in Veldhoven, Nederland. Ze hebben wereldwijd meer dan 23.000 medewerkers en opereren in meer dan 60 landen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van lithografiemachines en is wereldwijd marktleider in deze sector.

Wat is de geschiedenis van ASML?

ASML is begonnen als een joint venture tussen ASM International en Koninklijke Philips. In de loop der jaren is het bedrijf gegroeid en heeft het diverse mijlpalen bereikt, waaronder de ontwikkeling van de eerste lithografiemachine met een extreem ultraviolet (EUV) lichtbron. Momenteel is ASML een van de meest gerespecteerde bedrijven in de chipfabricage-industrie.

Welke producten biedt ASML aan?

ASML biedt geavanceerde lithografiemachines en oplossingen voor de productie van computerchips. Deze machines spelen een cruciale rol bij het overbrengen van patronen op siliciumwafers, een proces dat essentieel is voor de productie van chips. ASML staat bekend om zijn innovatieve technologieën en continue streven naar verbetering.

Zijn er vacatures beschikbaar bij ASML?

Ja, ASML biedt verschillende carrièremogelijkheden en heeft regelmatig vacatures openstaan. Ze zijn altijd op zoek naar getalenteerde en gemotiveerde professionals die willen bijdragen aan hun missie om de grenzen van wat mogelijk is in chipfabricage te verleggen. Bezoek hun website voor meer informatie over de beschikbare vacatures.

Wat is het laatste nieuws over ASML?

Voor het laatste nieuws en ontwikkelingen bij ASML kunt u terecht op hun officiële website of volg ze op sociale mediaplatforms. Hier vindt u updates over nieuwe productlanceringen, partnerships, andere belangrijke gebeurtenissen en de prestaties van het bedrijf.

Waarom is ASML een marktleider in de chipfabricage-industrie?

ASML heeft een sterke concurrentiepositie en is marktleider vanwege hun geavanceerde lithografiemachines, innovatieve technologieën en continue investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Ze hebben jarenlange ervaring in de industrie en werken samen met toonaangevende chipfabrikanten over de hele wereld.

Welke technologieën gebruikt ASML voor chipfabricage?

ASML maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals lithografie, wafersteppers en extreem ultraviolet (EUV) lichtbronnen. Deze technologieën stellen ASML in staat om nauwkeurige en efficiënte chipfabricageoplossingen te bieden aan hun klanten.

Wat is de missie en visie van ASML?

De missie van ASML is om geavanceerde lithografiemachines te ontwikkelen die klanten in staat stellen om snellere, kleinere en energiezuinigere chips te produceren. Hun visie is om de wereldleider te zijn in de chipfabricage-industrie en bij te dragen aan technologische vooruitgang en innovatie.